Idą Święta - garść przepisów...

2017-12-11
Gdy pierwsza gwiazda na niebie zaświeci,
świat staje się zaczarowany,
Przy stole siądą rodzice i dzieci,
zielone drzewko błyśnie kolorami.
Wesołym głosem kolęda popłynie,
by uczcić dziecię małe,
to uroczyste i radosne święta,
śpiewajmy mu więc na chwałe.
Święty mikołaj w drzwiach cicho stanie,
z uśmiechem pod siwą brodą,
rozda prezenty i wsiądzie w sanie,
by ruszyć w dalszą drogę.
Na niebie gwiazdy mrugają radośnie,
mkną sanie po mlecznej drodze.
Kolęda echem niesie się donośnie.
Dziś dzień dzieciątka narodzin.


Dla wielu z nas zapach korzennych przypraw automatycznie przywołuje wspomnienia świąt Bożego Narodzenia, Wigilii, śnieżnej zimy i ciepłej, rodzinnej atmosfery. Nic więc dziwnego, że różnego rodzaju pierniki, pierniczki, ciasta korzenne są tak popularne na naszych stołach. Dzisiaj przygotowaliśmy dla Was przepis na pyszne ciasto piernikowe przełożone powidłami śliwkowymi i polane gęstą, czekoladową polewą.











Prawdopodobnie u większości z nas karp pojawia się na stole tylko od święta. Jedno z pierwszych skojarzeń do świąt Bożego Narodzenia to właśnie karp. 
Przyrządzany na różne sposoby, w każdej rodzinie inaczej. To jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. 

Nie wiesz jak przygotować dobrego karpia? Albo może chcesz spróbować czegoś nowego? Wypróbuj nasz przepis na karpia w galarecie wg Macieja Kuronia!









Kompot z suszonych owoców ma bardzo charakterystyczny smak. Albo się go uwielbia, albo za nim nie przepada. Nie ma jednak wątpliwości, że ma nieocenione właściwości poprawiające trawienie – czyli coś co jest nam bardzo potrzebne przy świątecznym stole. ;)

Podstawą kompotu są suszone owoce, głównie jabłka, gruszki i śliwki. Możliwości urozmaicenia smaku jest bardzo wiele, w zależności od gustu. Od przypraw takich jak cynamon, goździki, po inne suszone owoce, np.: rodzynki, morele. Sok z wyciśniętej pomarańczy również wzbogaci smak. Kompot można dosładzać do smaku cukrem zwykłym, waniliowym, trzcinowym, jednak najbardziej polecamy miód. 
Nasza dzisiejsza przedświąteczna propozycja to przepis na kompot z suszonych owoców od Łaniaka, z dodatkiem rodzynek, moreli, cynamonu i goździków, posłodzony miodem z Pasieki pod Wielką Sową. 






Na
 zbliżającą się kolację Wigilijną polecamy przygotować barszcz czerwony od podstaw, przy użyciu naturalnie kiszonych buraczków tartych i soku z kiszonych buraczków. Nasz dostawca - Gospodarstwo Rolne Michał Sznajder - przygotował prosty przepis. Sprawdźcie sami!



  • Buraczki kiszone niepasteryzowane 300g

  • Sok z kiszonych buraczków 250ml




  • Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
    Zamknij
    pixelpixelpixel