Wybrany termin dostawy:
Zmień termin dostawy
Zamów do:
Dostawa:

Alternatywy dla mąki pszennej

2017-05-24
Mąka od dawna jest podstawą w niejednej kuchni. Szczególnie popularna jest mąka pszenna.
Jednak od pewnego czasu coraz częściej sięgamy po mąkę żytnią, ale także mąki mniej popularne jak: mąka gryczana, ryżowa, owsiana, orkiszowa, kukurydziana, ziemniaczana, z ciecierzycy, soi, migdałów, kasztanów…

Niestety pszenica w dzisiejszych czasach uprawiana jest na masową skalę. Jest modyfikowana i ulepszana tak, aby najbardziej zoptymalizować proces jej wzrostu. Wiąże się to z tym, że przez te modyfikacje nie należy ona do najzdrowszych mąk.

Na szczęście mamy pewne alternatywy dla mąki pszennej. Każda z nich charakteryzuje się nieco innym smakiem i w nieco innych potrawach najlepiej się sprawdza.

Mąka żytnia

Bardzo popularna i zdrowsza od mąki pszennej. Między innymi dlatego, że żyto nie tak łatwo poddaje się modyfikacjom. Dodatkowo zawiera więcej witamin i minerałów niż pszenna oraz jest dobra dla osób dbających o sylwetkę, ponieważ zawiera mniej skrobi.

Mąka gryczana

Są to zmielone ziarna gryki. Mąka ma ciemny kolor, gorzkawo-orzechowy smak. Zawiera bardzo dużo błonnika i ma niski indeks glikemiczny, nie zawiera glutenu. Odznacza się dość charakterystycznym smakiem, dzięki czemu świetnie nadaje się do chleba, naleśników czy placków. Najlepiej mieszać ją z innymi mąkami, ponieważ sama jest dosyć sucha i ma małe właściwości wiążące.

Mąka ryżowa

To drobno zmielone ziarna ryżu. Ma bardzo neutralny smak, a do tego konsystencję podobną do mąki pszennej, dlatego z powodzeniem ją zastępuje w wielu wyrobach. Używana jest do ciast, pieczywa, makaronów, a nawet deserów. Również jest bezglutenowa. Możemy spotkać się z mąką ryżową z ryżu brązowego, jak i białego.

Mąka orkiszowa

Ma bardzo podobną strukturę do mąki pszennej dlatego jest jej idealnym zamiennikiem do wypieku chleba, ciasteczek, naleśników czy pierogów. Orkisz oprócz tego, że jest smaczny, to jest też bardzo zdrowy! Więcej o orkiszu możecie przeczytać tutaj. (link)

Mąka kasztanowa

Jest chyba najbardziej zbliżona konsystencją do mąki pszennej, jednak wypieki nie wyrastają aż tak jak na mące pszennej, co jest spowodowane oczywiście brakiem glutenu. Mąka ma lekko słodkawy, orzechowy smak, dzięki czemu najlepiej pasuje do słodkich wypieków: ciast, naleśników, gofrów.
Dodatkowo mąka kasztanowa jest bardzo zdrowa. Kasztany jadalne to roślina w 100% przyswajalna przez nasz organizm i szczególnie polecana w diecie św. Hildegardy z Bingen. Wg nauki św. Hildegardy mąka kasztanowa wraz z miodem jest wspaniałą kuracją wzmacniającą wątrobę.


Jak widać jest wiele różnych możliwości. W wielu potrawach możemy też eksperymentować i mieszać różne rodzaje mąk ze sobą.

A Wy jakiej mąki najczęściej używacie i do czego?
Macie swoje faworyty? Podzielcie się nimi w komentarzach! ;)


Podziel się swoim komentarzem z innymi
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixelpixel